10 λάθη στον κλιματισμό που πρέπει να αποφύγετε. 

 

Στα περισσότερα σπίτια, τα κλιματιστικά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από κάθε άλλη ηλεκτρική συσκευή. Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι και το 70% του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να καταναλώνεται στον κλιματισμό.

 

 

Ο τρόπος μείωσης του κόστους αυτού είναι απλά η αλλαγή κάποιων "κακών συνηθειών" που σχετίζονται με το κλιματιστικό.

 

Παρακάτω θα βρείτε την λίστα με τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε αναίτια αύξηση του κόστους κλιματισμού.

 

1ο λάθος: Αγορά πολύ μεγάλου κλιματιστικού.

 

Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο.  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγορά ενός κατά πολύ μεγαλύτερης ισχύος κλιματιστικού θα τους βοηθήσει να ψύξουν το σπίτι τους καλύτερα και γρηγορότερα.   

 

Η αγορά ενός κατά πολύ μεγαλύτερου κλιματιστικού ωστόσο συνήθως έχει ως αποτέλεσμα το συνεχές ξεκίνημα και σταμάτημα της λειτουργίας του κλιματιστικού, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του κόστους λειτουργίας, χωρίς απαραίτητα να αυξάνεται η ποιότητα του κλιματισμού, αφού το μεγαλύτερο κλιματιστικό θα ψύξει ανομοιόμορφα τον χώρο και θα μειώσει την υγρασία σε μη ανεκτά επίπεδα.

 

 

2ο λάθος:  Τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε λάθος σημείο.

 

Μερικές φορές, μπορεί η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε κάποιο αχρησιμοποίητο χώρο στην νότια ή νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου να φαίνεται σαν την καλύτερη επιλογή.  Η επιλογή όμως μιας τέτοιας θέσης δυσχεραίνει την αποστολή της εξωτερικής μονάδας και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος.  Είναι προτιμότερο να τοποθετούμε την εξωτερική μονάδα σε κάποιο σκιερό μέρος στην βορινή πλευρά του κτιρίου. 

 

 

3ο λάθος:  Κάλυψη της εσωτερικής μονάδας

 

Τα κλιματιστικά δεν είναι πάντα όμορφα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  Μην καλύπτετε το κλιματιστικό πίσω από γρίλιες, περσίδες και φυτά που εμποδίζουν την σωστή ροή του αέρα και μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού σας.

 

4ο λάθος:  Ανεπαρκής συντήρηση του κλιματιστικού. 

 

 

Η πλημμελής συντήρηση του κλιματιστικού μειώνει τον βαθμό απόδοσης του κλιματιστικού σας, αυξάνει το κόστος λειτουργίας του και μειώνει την διάρκεια ζωής του.

 

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού, όπως επίσης να φροντίζουμε να προβαίνουμε σε ετήσια συντήρηση από εξουσιοδοτημένο ψυκτικό.

 

5ο λάθος:  Συνεχής λειτουργία του κλιματιστικού.

 

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία του χρονοπρογραμματισμού στο τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού σας για να εξασφαλίσετε ότι το κλιματιστικό σας θα λειτουργεί την ώρα που χρειάζεται και για όσο χρειάζεται.  Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγετε την άσκοπη χρήση και την σπατάλη σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

Στον κλιματισμό, το δόγμα ότι η διατήρηση της θερμοκρασίας χώρου σε σταθερά επίπεδα όλες τις ώρες μειώνει το συνολικό κόστος λειτουργίας δεν ισχύει.

 

6ο λάθος:  Κλείσιμο περσίδων.

 

Το λάθος αυτό αφορά στις εγκαταστάσεις κλιματισμού με καναλάτα κλιματιστικά μηχανήματα τύπου ψευδοροφής.  Το κλείσιμο των περσίδων οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας αφού η διαφορά θερμοκρασίας στα σημεία που κλείσαμε τις περσίδες δημιουργεί ανομοιομορφία στην κατανομή της θερμοκρασίας χώρου.

 

7ο λάθος:  Πολύ χαμηλή επιθυμητή θερμοκρασία.

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με την ρύθμιση του τηλεχειριστηρίου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία θα επιτύχουν την μείωση της θερμοκρασίας χώρου σε συντομότερο χρόνο και άρα θα μειώσουν το κόστος ψύξης.

 

Η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη.  Το κλιματιστικό σας θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ, είτε ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στους 25οC, είτε την ρυθμίσετε στους 18οC.

 

Το μόνο πράγμα που μπορείτε να καταφέρετε με την πολύ χαμηλή ρύθμιση, είναι να ξεχάσετε να αλλάξετε την ρύθμιση και να λειτουργεί το κλιματιστικό σας πολλές ώρες χωρίς λόγο.

 

8ο λάθος:  Θέρμανση θερμοστάτη / τηλεχειριστηρίου.

 

Βεβαιωθείτε ότι ο θερμοστάτης (ή το τηλεχειριστήριο) του κλιματιστικού σας βρίσκεται μακριά από λάμπες πυράκτωσης, ηλεκτρικές συσκευές που εκλύουν θερμότητα (τηλεόραση, ψυγείο κ.λ.π.).  Η τοποθέτηση του θερμοστάτη κοντά σε πηγές θερμότητας έχει ως αποτέλεσμα ο θερμοστάτης να μετράει υψηλότερη θερμοκρασία, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα το κλιματιστικό να λειτουργεί σε μεγαλύτερη ισχύ από όσο χρειάζεται και να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

 

9ο λάθος:  Αχρησιμοποίητοι ανεμιστήρες οροφής.

 

Αν διαθέτετε ανεμιστήρα οροφής, χρησιμοποιήστε τον όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας.  Ο ανεμιστήρας βοηθά στην καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας, ενώ η κίνηση του αέρα μας βοηθά να αισθανόμαστε άνετα σε υψηλότερη θερμοκρασία.

 

10ο λάθος:  Άσκοπος ή υπερβολικός εξαερισμός.

 

Η συνεχής χρήση των εξαεριστήρων των W.C., του απορροφητήρα και άλλων συσκευών απαγωγής αέρα, αυξάνει το ψυκτικό φορτίο του χώρου (φορτίο αερισμού) και μαζί με αυτό αυξάνει και το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού.

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment

Comments: 0