Κλιματισμός και υγεία

 

Τα τελευταία χρόνια, ο κλιματισμός έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά και σήμερα το κλιματιστικό έχει γίνει μια απαραίτητη συσκευή για το σπίτι και τον χώρο εργασίας που μας προσφέρει δροσιά και άνεση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

 

Η κακή όμως χρήση και η κατάχρηση των κλιματιστικών κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως την εμφάνιση αλλεργιών, την εμφάνιση ερεθισμών στα μάτια και το δέρμα, την δημιουργία πονοκεφάλων και άλλων επιπτώσεων που συγκαταλέγονται στα ονομαζόμενα "συμπτώματα του άρρωστου κτιρίου" (sick building).

 

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου είναι:

 • Νόσος λεγεωνάριων
 • Ψύξη
 • Πόνοι σε άτομα με αρθρίτιδα
 • Εμφάνιση αλλεργιών
 • Εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών προβλημάτων
 • Ερεθισμός στα μάτια
 • Εμφάνιση επιπεφυκίτιδας.
 • Αλλεργική ρινίτιδα
 • Ξηροδερμία

 

Η σοβαρότερη από τις παραπάνω ασθένειες είναι η λεγεωνέλλα η οποία επιφέρει τις  σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία μας, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και στο θάνατο.

 

Το μικρόβιο της λεγεωνέλλας που προκαλεί την νόσο των λεγεωναρίων ανακαλύφθηκε το 1976 όταν σε μια συγκέντρωση της Αμερικανικής λεγεώνας στην Φιλαδέλφια των ΗΠΑ ξέσπασε επιδημία που είχε ως αποτέλεσμα την ασθένεια 221 ατόμων, εκ των οποίων πέθαναν 34. Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής ήταν οξύς πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Η νόσος των λεγεωνάριων δεν οφείλεται αποκλειστικά στα κλιματιστικά.  Το μικρόβιο της λεγεωνέλλας μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα μέρη όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία με στάσιμα νερά και χαμηλές θερμοκρασίες.  Η ύπαρξη στάσιμων νερών (λίμνες, δεξαμενές που δεν καθαρίζονται, σωληνώσεις ύδρευσης με περιορισμένη χρήση κ.λ.π.) σε θερμοκρασία κοντά στους 40οC ευνοεί την ανάπτυξη του μικροβίου.

 

Οι συνθήκες επίσης που επικρατούν στο εσωτερικό των κλιματιστικών ευνοούν την ανάπτυξη του μικροβίου της λεγεωνέλλας, ειδικά όταν αυτά δεν συντηρούνται τακτικά.

 

 

Για τη διαφύλαξη της υγείας μας και την προστασία των χρηστών του κλιματιζόμενου χώρου, απαιτούνται:

 

 1. Σωστή επιλογή της θέσης του κλιματιστικού ώστε ο αέρας να μην μας χτυπάει κατ' ευθείαν.
 2. Τακτική και επιμελής συντήρηση του κλιματιστικού ώστε το στοιχείο και τα φίλτρα του να διατηρούνται καθαρά και να απολυμαίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή ανάπτυξης μικρό-οργανισμών.
 3. Ρύθμιση της θερμοκρασίας χώρου σε λογικά επίπεδα (~10oC κάτω από την θερμοκρασί περιβάλλοντος) ώστε να αποφεύγεται το θερμικό σοκ του οργανισμού μας όταν μπαίνουμε ή βγαίνουμε από έναν κλιματιζόμενο χώρο.
 4. Τακτικός αερισμός του χώρου κατά τις περιόδους έντονης χρήσης των κλιματιστικών, ώστε ο αέρας που έχει ξηρανθεί από την συνεχή αφύγρανση του κλιματιστικού να αποβάλλεται και να αντικαθίσταται από φρέσκο αέρα περιβάλλοντος.
 5. Απαγόρευση καπνίσματος σε κλιματιζόμενους χώρους.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να συντηρούμε σωστά και τακτικά το κλιματιστικό μας για να απολαμβάνουμε την δροσιά που μας παρέχει χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

 

Write a comment

Comments: 0